The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Danmark bør kigge på de engelske open source-erfaringer

Danmark bør kigge på de engelske open source-erfaringer

Artikel

05-05-2017

Danmark bør kigge på de engelske open source-erfaringer

Vi bør vælge open source, hvis vi skal have succes med telemedicin i Danmark, fordi på den måde kan vi løbende justere vores sundheds-it. Det skal være nemt at tilpasse teknologien i takt med, at vi finder ud af, hvad sundhedspersonalet og borgerne har behov for. Og her er open source det rigtige, fordi det er fleksibelt og nemt at genbruge software i flere forskellige it-løsninger.

Sådan skriver Morten Kyng, Head of IT Lab på Alexandra Instituttet og professor ved Aarhus Universitet, i et debatindlæg på Altinget.dk.

Her giver det god mening at kigge på de engelske erfaringer med open source. Her har regeringen siden 2012 haft som målsætning, at al offentlig kode skal være åben, også kaldet “Coding in the open”.

Og hvorfor så gøre koden åben? For det første fordi de fleste står overfor de samme udfordringer. Hvis man koder åbent, er der mulighed for, at et udviklerteam kan se den kode, man har lavet og dermed genbruge det. Man sparer dermed tid på udvikling.

Englændere tog initiativ til open source

Den engelske regering havde for eksempel en hjemmeside, hvor man kunne få udregnet, hvor meget man skulle have tilbage i skat. Hvis man fandt en softwarefejl på siden, så skulle man først i kontakt med den ansvarlige på siden, som derefter skulle i kontakt med den eksterne leverandør, der stod for softwaren.

Alene at få dem til at undersøge fejlen ville koste titusinder af euro, og hvis koden skulle skrives om, så ville det koste hundredetusinder af euro. Samtidig ville det tage op til 18 måneder at få rettet fejlen, og det ville sandsynligvis ikke blive gjort, fordi fejlen var for lille i forhold til, hvad det ville koste.

Til sammenligning lancerede de engelske myndigheder i 2012 “Child Benefit tax calculator”, og her fandt en person en fejl den 24. januar sidste år. Det var en søndag. Om mandagen kiggede et team på fejlen, og 29. januar var den rettet.

Det er også den vej, som vi bør gå i Danmark med store dele af vores sundheds-it. Ved at vælge open source-vejen inden for sundhedsområdet vil vi kunne understøtte, at forskellige firmaer kan arbejde parallelt, og at de kan genbruge hinandens software. Det gør det både hurtigt og billigt at lave rettelser.

Se hele indlægget på Altinget her.

Head of Health IT Lab
Professor, Dr.scient.
+45 20 26 99 11
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 3. etage lokale 320
.