The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Vi er med i globalt kæmpeprojekt om teknologi i fremtidens byer

Vi er med i globalt kæmpeprojekt om teknologi i fremtidens byer

Artikel

24-02-2017

Vi er med i globalt kæmpeprojekt om teknologi i fremtidens byer

EU giver trecifret millionbeløb til et nyt projekt SynchroniCity, hvor vi blandt andet er partnere med Aarhus Universitet. Projektet er en enestående mulighed for sammen med et globalt konsortium at sætte et fingeraftryk på fremtidens smarte byer.

SynchroniCity vil sammen med otte europæiske byer og fire byer i Sydkorea, USA, Mexico og Brasilien i et internationalt konsortium med 34 partnere skabe et digitalt marked, som bygger på fælles standarder og tager udgangspunkt i borgerne og byernes behov for digitale smart city- og Internet of Things (IoT)-løsninger.

- Vi er som universitet glade for, at vores it-forskere kan bidrage til at løse helt centrale globale udfordringer, som har indflydelse på, hvordan teknologi kan spille en positiv rolle for fremtidens byer og samfund, siger Brian Bech Nielsen, rektor på Aarhus Universitet, der håber, at danske virksomheder dermed også får bedre mulighed for at klare sig i den globale konkurrence.

For at få skabt et fælles digitalt marked på ordentlige vilkår inviteres små og store virksomheder som en del af projektet gennem udbud til at udvikle løsninger, så nye pilotprojekter kan sprede sig som ringe i vandet og udvide et fælles digitalt marked på tværs af landegrænser.  

Byer er katalysatorer for den digitale omstilling af alverdens samfund, men vi ser også, at simpel copy-paste ikke fungerer fra den ene by til den anden. Der er en masse udfordringer, både teknisk, organisatorisk, juridisk og etisk. Projektet skal få os videre fra forsøgsstadiet og med eksemplets magt skabe løsninger og standarder, der passer til den virkelige verden på en måde, der både er god for borgere, myndigheder og virksomheder. Vi skal vise, hvordan man kan koble lokale hensyn til et globalt marked ved at sætte menneskers behov i centrum, fortæller Martin Brynskov, der er lektor ved Informationsvidenskab og koordinator af projektet.

Aarhus Universitet er leder af konsortiet, der også tæller Alexandra Instituttet, som er den anden danske partner.

Aarhus Universitet og IT-Byen Katrinebjerg har i mere end et årti haft en ambition om at være et globalt center for udvikling af Internet of Things, populært kaldet ”IT i alting". Der er et stort marked for smarte produkter og services, men det kræver, at vi kan få mange aktører til at arbejde sammen, at vi kan skabe fælles standarder, og at det sker i et samspil mellem tekniske og humanistiske it-kompetencer. Det er vi gode til i Aarhus, siger Ole Lehrmann Madsen, direktør for Alexandra Instituttet A/S.

Projektet bygger på det globale initiativ Open & Agile Smart Cities, som tæller over 100 byer i 22 lande, og som Martin Brynskov er formand for. Initiativet har hovedkvarter i Bruxelles.


Fakta om SynchroniCity    
•    SynchroniCity er navnet på et nyt EU-projekt (Horizon 2020, LEIT-ICT-IoT), som er en del at et større IoT-initiativ kaldet Large Scale Pilots.
•    Projektet blev lanceret på konferencen Connected Smart Cities i Bruxelles den 12. januar 2017
•    Se video fra åbningen med lektor Martin Brynskov
•    Se video med Europa-Kommissær, Günther H. Oettinger
•    Samlet budget på 150 mio. kr. (20 millioner euro), heraf 120 millioner kr. (15 millioner euro) fra EU (H2020/LEIT-ICT-IoT).
•    De centrale byer i projektet er: Eindhoven, Helsinki, Antwerpen, Manchester, Porto, Santander, Milano og Carouge (Genève), samt Léon (Mexico), Seongnam (Sydkorea), Portland (USA) og Recife (Brasilien).
•    Der er i alt 34 partnere tilknyttet projektet, som er et ud af en portefølje af fem såkaldt IoT Large Scale Pilots.
•    Følg projektet på #cscc2017.
•    Læs mere om det globale initiativ Open & Agile Smart Cities (OASC).

Senior Cyber-Physical Specialist
+45 31 16 67 66
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 3. etage lokale 322
.