The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Vi tracker konferencedeltagerne på Kortdage 2016

Vi tracker konferencedeltagerne på Kortdage 2016

Artikel

11-11-2016

Vi tracker konferencedeltagerne på Kortdage 2016

Op mod 100 deltagere har meldt sig til blive tracket på Geoforums årlige konference Kortdage 2016, der blev afholdt fra den 7.-9. november i Musikhuset i Aarhus. Alexandra Instituttet har leveret den teknologi, der registrerer, hvordan deltagerne bevæger sig rundt i løbet af konferencen.

Tracking-eksperimentet fungerer ved, at de deltagere, der har ønsket at medvirke, har fået udleveret en Bluetooth-beacon. Deltagernes bevægelser viser så om der opstår interessante datamønstre undervejs. Om der er oplæg eller booths, der er mere populære end andre.


Opsamles af 19 Raspberry Pi-sensorer

Bevægelserne registreres af 19 special-konfigurerede Raspberry Pi-sensorer, der er opstillet bestemte steder i Musikhuset. Dataene ryger gennem en første filtrering på selve sensorerne for at fjerne støj, og herefter sendes de videre til Alexandra Instituttets IoT-platform, hvor der bliver foretaget en mere avanceret processering af data. Herefter bliver dataene offentliggjort via en webserver, der både viser live-data og historiske data.

TV2 Østjylland har lavet et indslag om projektet, som kan ses her.

Ifølge Morten Fuglsang fra Geoforum, der er medansvarlig for tracking-eksperimentet, giver brugen af beacons både mulighed for at lære noget om, hvordan en konference lever og hvad det er for nogle oplæg, som folk går til og ikke går til. Det er også muligt at tracke på individniveau og se, hvor den enkelte person har været henne, hvilke oplæg har personen har set og hvem han har været i nærheden af.

“Man kan bruge dataene til at skabe dialog og til at skabe noget progression over, hvad det er for nogle data, som man giver tilsagn til, når man siger ja til at være med i sådan et tracking-arrangement,” forklarer han.


Kun lige begyndt at kradse i kanten af de mulighederne

Samfundsmæssigt så kan man også bruge teknologien til at generere viden om, hvordan vores fysiske miljø bliver brugt. Den mest traditionelle måde at bruge beacons på er at have dem fast installeret på væggen i et møderum eller en butik. Altså en fast beacon, der hjælper dig med at finde vej rundt inde i en bygning.

“Der er mange kommuner, der gerne vil vide noget om, hvor mange der bruger deres biblioteker og svømmehaller, og her gør tracking det muligt at samle data, som de kan bruge til at vurdere, hvordan de skal planlægge og justere deres kapaciteter. Men det kan også bruges i trafikplanlægning. Hvor er der ofte kø og hvor er der trafikproblemer? Det kan vi afhjælpe ved at bruge den tracking, som vi får ind, til at lære, hvordan vi skal styre vores trafik. Der er mange muligheder, og vi er kun lige begyndt at kradse i kanten af, hvad der ligger af muligheder ved at få de data i spil,” forklarer han.


Privacy helt centralt

For Alexandre Alapetite, der er Senior Software/ICT Engineer på Alexandra instituttet, er det helt centralt, at folk deltager friviligt.

“Vores første projekt med Bluetooth-sporing lavede vi i Københavns Lufthavn i 2006, og helt fra starten har vi været opmærksomme på at privacy er et centralt aspekt. Især er formålet vigtigt, fordi der er stor forskel på, om nogle data bliver indsamlet af til kommerciel brug, fx til reklamer. Eller om det er almennyttigt for at blive klogere på fx en service. Det er en balance mellem, hvor mange persondata man giver ud versus det, man får ud af det. Hvis det er for ubalanceret, er det ikke i orden,” forklarer han.


Prikker til om man vil være med i eksperimentet

Tracking-arrangementet giver også et billede af, hvordan man rent teknisk kan indsamle data på en relativ billig måde, forklarer Anders Hermund, adjunkt på Arkitektskolen i København og som forsker i Virtual Reality og GIS.

“Den anden side er, at man ved at lave sådan et arrangement på en konference prikker lidt til folks fornemmelse af tracking. Vil man egentlig gerne trackes, eller vil man helst undgå det. Der er nogle, der siger ja til eksperimentet, uden helt at vide hvad det går ud på. Der er nogle, der siger nej, fordi de vil ikke trackes. Det er noget, som folk har en holdning til, og de, der ikke har en holdning, får det måske i løbet af konferencen, fordi det bliver meget fysisk at stå med en beacon, der kan aflæse, hvordan man bevæger sig rundt,” fortæller han.


Vi vil blive mere opmærksomme på, hvordan vores data bliver brugt

Rikke Hvilshøj, der er formand for Dansk IT, var en af de deltagere, der havde sagt ja til at blive tracket, og hun synes især, det er interessant, om det kommer til at ændre vores adfærd.  

“Hvis vi oplever, at vores data i al for høj grad bliver brugt til at at kontrollere i stedet for at servicere, så tror jeg, at vi bliver mere opmærksomme på, hvad det er for data, der bliver opsamlet om os. Jeg tror, at vi kommer til at prøve os frem. Der vil nok komme mange diskussioner om, hvor grænsen går og hvornår den bliver overskredet. Og så skal vi nok også være opmærksomme på, om indsamling af data kommer til at ændre vores adfærd,” sagde hun, da hun var med til at åbne konferencen.

Et eksempel på vores tidligere arbejde med Bluetooth-beacons kan ses her:  Nu kan blinde finde vej med audiobeacons
og sporing med Wi-Fi her: Sensorer og dataindsamling skal puste liv i det lokale handelsliv i Ringe på Midtfyn

Alexandre Alapetite
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 61 69 52 47
Njalsgade 76, 2300 København S
1. etage lokale 5B04
.