The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Update - Gør byen smart

Update - Gør byen smart

Artikel

16-03-2016

Update - Gør byen smart

Har du talt med din by i dag? Den har i hvert fald talt med dig. Du er konstant i kontakt med din by, og alt, hvad du gør, skaber data om dit forbrug, din færden og hvem du er i kontakt med.

Med udstillingen UPDATE – Gør byen smart sætter Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Alexandra Instituttet fokus på morgendagens smarte byer og rejser en debat om, hvordan vi kan bruge Big Data til at skabe bedre byer uden for meget big brother.

UPDATE er den første større udstilling i Danmark om de Smart Cities-teknologier, der over de kommende år kan komme til markant at forandre måden, vores byer fungerer på. Det handler om skraldespanden, som fortæller, når den er fyldt og bestiller en skraldemand. Det er lygtepælen med gratis WIFI, som registrerer, om det er en fodgænger eller en bil, der passerer, og derudfra tilpasser lyset. Trafikkameraerne fortæller lyskrydset om morgentrafikken, og signalet skifter rytme. Det er din GPS, som får at vide, hvor den nærmeste parkering er. Det er byen, der kommunikerer, den lærer og den tilpasser sig. Det er ikke til at se, men vores byer er i gang med en historisk opdatering af deres oldgamle styresystem.

- Når smartphones, sensorer, internet-adfærd og andre teknologiske løsninger begynder at tale sammen, får vi pludselig en ny situation. Kommuner og virksomheder kan fx følge med i vores reelle adfærd, vores behov og krav til services. Det hele bliver synligt og meget konkret. Den nye situation har fordele såvel som ulemper, der kan betyde fundamentale ændringer i vores hverdag. Det gælder både i vores interaktion med det offentlige, med virksomheder, på internettet og i mange andre aspekter af vores samfund. Vi, som borgere og forbrugere, er ikke længere usynlige i samfundet. Det er til gengæld Smart City-løsningerne. Derfor er det vigtigt, at vi får en åben dialog og debat om fremtidens digitale samfund, som involverer borgere, virksomheder, kommuner og politikere, siger Rasmus Rune Nielsen, kreativ direktør, Dansk Arkitektur Center.


Udstillingen UPDATE

Byerne i Denmark og verden over er på vej på nettet og er ved at lære at kommunikere med sig selv og med borgerne. Det lyder smart, men giver det os et bedre liv? Det er diskussionen, som DAC rejser med Update. På udstillingen kan du bl.a. opleve danske og internationale Smart Cities løsninger, besøge fremtidens smarte by som streetkunstneren Mormor forestiller sig den, gå rundt i en interaktiv udgave af Vester Voldgade og møde Smart Citizens fra hele verden.

Udstillingen UPDATE kan opleves fra d. 18. marts til d. 12. juni hos Dansk Arkitektur Center på Strandgade 27B, 1401 København K.

UPDATE er støttet af Realdania og skabt af DAC i samarbejde med Alexandra Instituttet med Københavns Kommune, Albertslund Kommune og Frederikssunds Kommune som bypartnere.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.