Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Smart Village Svebølle vinder innovationspris

Smart Village Svebølle vinder innovationspris

Artikel

31-10-2016

Smart Village Svebølle vinder innovationspris

Alexandra Instituttet har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Smart Village Svebølle, der nu har vundet KTCs innovationspris 2016 for nytænkende smarte services til mindre byer og landdistrikter.

Smart Village Svebølle udspringer af EU-projektet URB-Grade, hvor Alexandra Instituttet har været med til at udvikle en digital platform til byplanlægning. 

Smart Village Svebølle er et levende laboratorium for test og demonstration af smarte teknologier, der skal være med til at gøre det attraktivt at bosætte sig og drive virksomhed i mindre bysamfund. Projektet har fundet sted i et tæt samarbejde mellem kommune, forsyningsvirksomheder og borgere. 

Alexandra Instituttets Internet of Things Expert, Mirko Presser, sidder i styregruppen for Smart City Svebølle. Han fortæller her om processen: 

”For over fire år siden ansøgte vi EU-Kommissionen om midler til Urb-Grade. Det blev indledningen til vores samarbejde med Kalundborg Kommune, Kalundborg Forsyning og SEAS-NVE. Det har været en lang rejse, og vi har gjort mange erfaringer. I dag er vi derfor glade for at kunne se frugten af vores tætte samarbejde”.

Trine Plambech, Senior Green Urban Designer i Alexandra Instituttet har deltaget i den projektgruppe, der har udviklet Smart Village Svebølle. Hun supplerer:

”En af de meget vigtige læringer fra URB-Grade er, at værdien af data først rigtigt træder frem, når man tager udgangspunkt i en indgående forståelse for byen, dens borgere og de udfordringer de oplever. I Smart Village Svebølle har vi videreudviklet og brugt denne viden til at designe nye smarte løsninger, der skaber værdi for Svebølle. Løsninger, der også kan inspirere andre landsbyer rundt om i landet”. 

Alexandra Instituttet har sammen med IT-Universitetet i København udviklet et nyt kursus, ’Sustainable and Smart Cities’, der udspiller sig i Svebølle, hvor de studerende lige nu er ved at udvikle spændende og værdiskabende løsninger på nogle af de udfordringer, som de har identificeret ved at tale med byens borgere og observere livet i byen – dette ser vi som et godt eksempel på Kalundborg Kommune og SEAS-NVE visionære og åbne tilgang til innovation.

Læs mere om Alexandra Instituttets arbejde inden for Smart Cities.

 

Pressemeddelelse fra Kalundborg Kommune
Svebølle vinder innovationspris som laboratorium for demonstration af teknologiers muligheder for at understøtte udviklingen i mindre byer og landdistrikter. Kalundborg Kommune vil med projektet Smart Village Svebølle vise, hvordan man kan få bedre service og energiudnyttelse for pengene på det kommunale budget - og ikke mindst, hvordan man kan indrette sig, så livet i mindre samfund bliver smartere.

- Vi står her med et enormt potentiale for at gøre livet i mindre samfund både lettere, bedre og smartere ved at udnytte teknologi. Og samtidig regner vi med at spare penge. Det vil vi vise i Svebølle, siger Michel van der Linden, ansvarlig direktør i Kalundborg Kommune.

Smart Village Svebølle vandt Innovationsprisen 2016 på KTC, kommunaltekniske chefers årsmøde torsdag. Projektet handler helt konkret om at skabe smarte liv i mindre byer. F.eks. ved at udnytte energi og ressourcer bedre ved hjælp af teknologi eller indrette service, så livet bliver lettere for indbyggerne. Ældre borgere efterspørger f.eks. løsninger, der kan gøre transport til og fra f.eks. genoptræning overflødig. I det hele taget er borgere i byen, der har 850 husstande, involveret og engageret i at finde løsninger, der passer lige nøjagtig til dem.

SEAS-NVE har som forsyningsselskab sammen med kommunen udviklet en 'smart city platform', der kan forvalte og anvende datastrømme fra forsyningens netværk. Det kan bruges til intelligent styring af elforbrug i private hjem har et forsøg vist. Et andet delprojekt skal demonstrere, hvordan trådløst net (wi-fi) kan skabe optimal gadebelysning, som både øger tryghed på gader og stier og sparer energi.

- Det skal også være smart at bo i små byer og landdistrikter. Mange store byer har arbejdet med løsninger, hvor teknologi gør forsyning smartere. Her satser vi på en mindre by, sig Michel van der Linden om visionerne i projektet.

Projektet i Svebølle startede i 2012, da Kalundborg Kommune i samarbejde med byens borgere, forsyningsvirksomheder, institutioner, virksomheder og kommunale driftsenheder etablerede et Living Lab, hvor kommunen og engagerede virksomheder sammen med borgerne arbejder på at udvikle og virkeliggøre ’smart by’-løsninger. Målet er at gøre det endnu mere attraktivt at bo i mindre bysamfund og at gøre det attraktivt for små og mellemstore virksomheder at slå sig ned i byer som Svebølle.

Kalundborg Kommune arbejder målrettet på at styrke samarbejdet med Danmarks førende universiteter, forskere og studerende. Projektet Smart Village Svebølle er et samarbejde mellem Kalundborg Kommune, SEAS NVE og Alexandra Instituttet A/S og løber frem til udgangen af 2020.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.