Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Ny app guider dig rundt i Aarhus

Ny app guider dig rundt i Aarhus

Artikel

04-08-2016

Ny app guider dig rundt i Aarhus

Gå på opdagelse i de grønne naturområder som Brabrandsøen eller Egå Engsø eller læs, hvordan industrien fyldte mere i bybilledet. Aarhus Kommune har i samarbejde med Alexandra Instituttet udviklet en app, der hedder ‘Opdag Aarhus’, hvor man på smartphonen kan blive guidet rundt til natur-, historie- og kulturseværdigheder i Aarhus.

App’en indeholder i øjeblikket 12 forskellige ruter med facts og tips om byen og skulle gerne gør det en del lettere for turister og tilflyttere og andre interesserede, at få et overblik og finde rundt i byens seværdigheder inden for natur og kultur.

Bjarne Golles, der er ansat i kommunen under Miljø og Teknik ved Center for Byens Anvendelse, har været ansvarlig for udviklingen af systemet.

-  Borgere skal kunne gå på opdagelse i Aarhus med denne app, ved at den serverer nogle ruteforslag eller interessepunkter, som er udpeget af folk med særligt kendskab til byen. Man kan så læse om stederne, høre en lydfil eller se et videoklip, forklarer Bjarne Golles.

Kan nemt udvides med nye ruter

Frem mod 2017, hvor Aarhus skal være europæisk kulturhovedstad, er det meningen, at indholdet af Opdag Aarhus skal udvides løbende. Det er også muligt at få vist nærmeste offentlige toilet eller parkeringsplads i app'en.

Bjarne Golles har været med til at planlægge ti af ruterne, mens Aarhus Stadsarkiv har stået for to af ruterne - en om havnen og en om industrien i Aarhus med historiske facts og fotos.

App’en er udviklet til, at materiale kan tilføjes, også efter udviklerne fra Alexandra Instituttet har overladt den til kommunen. Og der er flere ruter i støbeskeen. De har lavet en aftale med Naturhistorisk Museum, der laver en istids-rute rundt om byen, og Moesgaard Museum er på vej med en vikinge-rute. Der er samtidig planer om at udvide Opdag Aarhus, så den findes på flere sprog og flere funktioner, så de udenlandske turister får det maksimale ud af app’en.

Bjarne Golles er meget tilfreds med den måde, udarbejdelsen er foregået på.

Når man er fagnørd som mig selv, kan det være svært at vide, hvilke af vores ideer, der kan lade sig gøre. Men folkene fra Alexandra Instituttet har været gode til at præsentere os for de muligheder, der var. De har været meget kreative og visionære og åbne for forslag, som der ikke umiddelbart var en løsning på, og vi står nu med et produkt, der bare fungerer.

For Bjarne Golles har det været det tætte samarbejde og en hurtig responstid, der har været hovedårsagen til, at Opdag Aarhus er blevet en realitet uden at overgå hverken budget eller tidsramme.


- Responstiden har været forbilledlig, og det instituttet har lovet at kunne lave eller hjælpe med, har de til fulde levet op til. Jeg har arbejdet sammen med andre it-firmaer, hvor man har krævet betaling for ekstra timer eller uforudsete udgifter, og som kommune er det vigtigt at holde sig inden for det planlagte budget.

Jeg synes, vi har fået et produkt, der indfrier vores ønske til fulde. Den grafiske del er superprofessionelt udført. Alle der ser app’en er imponerede over, hvordan design og funktionalitet går op i en højere enhed. Jeg kan ikke andet end at anbefale Alexandra Instituttet både internt i kommunen og til andre, afslutter Bjarne Golles.

Opdag Aarhus indeholder i øjeblikket 12 ruter med tilhørende seværdigheder. App’en er tiltænkt skoler, foreninger, institutioner og lignende, men alle med interesse i Aarhus kan bruge den. Tjenesten er baseret på Google Maps og kan vise præcis, hvor du befinder dig, og hvad der ligger i nærheden af kulturelle og naturrige oplevelser, men også parkeringsmuligheder og toiletter.

De 12 foreløbige ruter er:

Brabrandstien
Forstbotanisk Have - Kirkeskoven
Grønne oaser i Midtbyen
Hasle Bakker - True Skov
Havnen
Holme Bjerge - Moesgård
Industri i byen
Rundt i Havreballe Skov
Rundt i Risskov
Rundt om Årslev Engsø
Rundt om Brabrand Sø
Rundt om Egå Engsø

 

Head of Interactive Spaces Lab
Principal Mobile Systems Architect, PhD
+45 40 19 45 38
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 2. etage lokale 234
.