The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Lovende radioteknologi åbner nye muligheder for smarte produkter

Lovende radioteknologi åbner nye muligheder for smarte produkter

Artikel

14-12-2016

Lovende radioteknologi åbner nye muligheder for smarte produkter

Den lille men fremadstormende virksomhed Sensohive leverer sensorløsninger til gartnerier, restauranter og byggebranchen, der har behov for at monitorere fugt og temperatur. Vi er ved at teste om deres egen radioløsning, kan erstattes af den lovende radioteknologi LoRa. Lykkes det kan det åbne nye markeder for Sensohive og andre virksomheder, der ønsker at levere løsninger til smarte produkter.

Det to år gamle firma Sensohive i Odense er udsprunget af universitetsmiljøet i Odense. De leverer sensorløsninger til specifikke områder såsom måling af temperatur og luftfugtighed i drivhuse, gartnerier og restaurationer. Steder hvor sensorer blandt andet på grund af vand har trange kår.  

- Sensohive har bygget deres egen løsning med egen radioteknologi for bedre at kunne trænge i gennem materialer som eksempelvis vand. De smider også produktet ind i frysere blandt kød på slagterier til brug for logning af fødevaretemperaturer både for kontrol og for hygiejne. Der er et stort marked, som Sensorhive har set, forklarer Mads Darø Kristensen, Senior Software Architect, PhD ved Interactive Spaces Lab, der tester en ny sensorløsning med dem.

Det hårde miljø, hvori Sensohive typisk monitorerer, giver nemlig nogle udfordringer: Det er svært for data at trænge gennem vand eller kød, så der er muligvis brug for at gøre brug af en anden radioteknologi.

- De ville høre, om vi kan bygge en prototype af deres system til at se om en anden radioteknologi virker bedre. Når det er testet her, er det planen, at vi sætter et test-setup op ude ved nogle af deres kunder, siger Mads Darø Kristensen.

LoRa – radioteknologien med en masse fordele

Radioteknologien LoRa burde kunne håndtere det, men det er en helt anden teknologi end den Sensohive har bygget, og derfor har de søgt assistance hos Alexandra Instituttet. LoRa er en upcomming radioteknologi, fordi den laver long range, low power og low bandwitdh transmission. Med den undgår man at bruge for meget strøm, og den har samtidig en god rækkevidde.

Mads Darø Kristensen er gået i gang med at teste LoRa af på en ny micropython prototypeplatform til iot-enheder. Boardet er udviklet til at teste hhv. LoRa radio, WiFi eller Bluetooth.

- Vi ser platformens force, fordi den er nem og fleksibel at udvikle til. Jeg kobler sensorer på boardet, lægger noget kode på, isætter 3AA-batterier, og så er vi kørende. Vi har købt fem af de her boards hjem, som vi eksperimenterer med LoRa på, og det ser lovende ud, siger Mads Darø Kristensen, der arbejder på smarte produkter resultatkontrakten.

- LoRa er et frit og åbent bånd, så vi kan let eksperimentere med at sætte vores egne løsninger op. Det har vi gjort oppe på taget, og den er koblet til det åbne netværk ”The Things Network", der er en frit tilgængelig, community-driven LoRaWAN service til at opsamle sensordata. Al transmission af data over LoRaWAN er end-to-end krypteret, så alle kan roligt koble sig på og begynde at sende LoRa-pakker igennem vores gateway, forklarer han.

Godt for maker kulturen

Kan man dække det hele med én gateway eller være mange om den samme eller bruge andres infrastruktur, så er det nemmere at lave smarte produkter. Eksempelvis ville man nærmest kunne dække Aarhus med omkring 5 gateways. Mads har lavet en test rundt i byen og rækkevidde ser yderst positiv ud.


Mads Darø Kristensen har kørt en rute i byen for at teste rækkevidde og er tilfreds med, hvor mange pakker (testdata) der går i gennem.

- Det sværeste er nok at løse det første skridt i kæden: At samle data og få det sendt afsted. LoRa er et godt bud her, som også er godt for maker kulturen. For 5000-8000 kroner kan du købe en LoRa gateway med radius på 5-15 km afhængig af bakker og geografisk opbygning, understreger Mads Darø Kristensen.

De smarte produkter spås mange muligheder i flere brancher, hvor der er et naturligt behov for automatisere nogle processer som alarmer, overvågning af temperaturer eksempelvis inden for landbrug. Samtidig er der nogle krav, hvis du skal trænge igennem på nye markeder også internationalt.  

- Har du din egen radioteknologi, er det svært at blive certificeret, hvorimod hvis du bruger LoRa så er det nemmere at åbne nye markeder, forklarer han.

Sensohive er eksempelvis i gang med et andet setup: De arbejder med de store fra byggebranchen om betonelementer, der skal vide, hvornår betonen er klar. Knækker elementerne er det dyrt, og derfor vil man bygge sensorer ind i betonelementerne. Og den slags efterspørges også på større markeder.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.