The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Kunstig intelligens: Hvor lang tid går der, før vi kan bygge Westworld?

Kunstig intelligens: Hvor lang tid går der, før vi kan bygge Westworld?

Artikel

25-10-2016

Kunstig intelligens: Hvor lang tid går der, før vi kan bygge Westworld?

Efterårets nye, store satsning på HBO er serien Westworld, der foregår i en forlystelsespark fyldt med kunstigt intelligente robotter. Vi har stillet vores vicedirektør og professor i kunstig intelligens, Anders Kofod-Petersen, det spørgsmål, som alle nye fans af serien vil have svar på: Hvornår kan en forlystelsespark som Westworld realiseres?


Hvor langt er vi fra, at en forlystelsespark som Westworld kan blive virkelighed?

- Den kunstige intelligens, som vi har set i Westworld indtil videre, er realiserbar. I hvert fald metodemæssigt. Der er nogle tekniske, ingeniørmæssige udfordringer, som ikke er på plads endnu, såsom at Westworld-robotterne bevæger sig vældigt smidigt og er vældigt gode til at tale og utroligt gode til at forstå, hvad der bliver sagt. Så langt er vi ikke kommet endnu. Men alt dette er ingeniørproblemer. Det er noget, der kan løses, hvis man sætter sig ned og regner på det og gør det ordentligt. Det er ikke nemt, og det vil tage lang tid, men det er løsbart.

Hvis vi ser på, hvad robotterne i Westworld har udvist af intelligens indtil videre, så har vi fået at vide, at meget af deres adfærd er baseret på avancerede scripts, som de kører. De har noget præprogrammeret adfærd, og der er en vis varians, men de vælger nogle bestemte skridt ud fra deres situationsforståelse. Når de oplever noget bestemt, vælger de fx skridt nummer 7.

Det antydes, at de også har en form for metakognition. De bliver bedt om at lave analyser af sig selv og har altså en mulighed for at spekulere over deres egen tankevirksomhed. Det er også et kendt fænomen i AI: Hvordan kan man tænke over, at man kan tænke.

Foto: HBO Nordic

Alle disse elementer – de avancerede scripts, situationsforståelsen og metakognitionen - har vi sådan set metoderne til at kunne gennemføre i dag. Det ville så kræve rigtig meget ingeniørarbejde at få det hele skruet sammen. Men det er realiserbart.
 

Den originale Westworld-film er fra 1973. Hvad er forskellen på kunstig intelligens dengang og nu?

Den helt store forskel inden for feltet er, at i 1973 troede man på Descartes: At intelligens er noget, der er frikoblet fra naturen. Eller frikoblet fra hardwaren, om man vil. Man forestillede sig, at man ville kunne bygge en menneskelignende intelligens i en kasse.

I 2016 ser man ikke sådan på det mere. Snarere tværtimod. Nu tænker man, at intelligens og hardware er uadskillelige. Hvis man skal bygge en menneskelignende intelligens, skal den sidde i vores fysiske form. Det kaldes New AI og opstod i starten af 90erne. Før det hed det GOFAI: Good Old-Fashioned AI.

Vi har set nogle enkelte af Westworldrobotterne blive skilt ad indtil videre, og de er bygget af klassisk elektronisk hardware samt noget hvidt, 3d-printet halløj, så antageligvis vil de have en hardwarehjerne bygget af det samme. De har altså en anden hardware end os.

Foto: HBO Nordic

Hvis Penrose og Hamerof har ret – at vores bevidsthed er et kvantemekanisk fænomen, som er en direkte funktion af vores hardware – så vil en robots bevidsthed være anderledes end vores, fordi den underliggende fysik er anderledes. Der er ikke noget i vejen for, at en elektronisk eller silicum-baseret hjerne kunne blive bevidst. Det er bare ikke sikkert, at det er en form for bevidsthed, vi vil kunne forstå. Og det kan være, de heller ikke forstår vores.

Hvad synes du er det mest spændende element i serien indtil videre?

- Jeg er mest spændt på at finde ud af, hvor mange af de mennesker, der arbejder omkring forlystelsesparken Westworld, som faktisk selv er robotter -  uden selv at vide det. Det kunne chefprogrammøren Bernard for eksempel godt være. Det ville give et godt twist og passe fint ind i genren. Han er jo egentlig i gang med at udforske de samme spørgsmål som Dolores og bruger bare hende som medie. Jeg tror, han er en robot, på jagt efter sin egen bevidsthed.

HBO Nordic har også interviewet Anders Kofod-Petersen i anledning af seriens start. Du kan læse deres deres første videnskabstime, ”AI for dummies”, her.

 

Director Cph
Professor
Management
+45 41 15 12 48
Njalsgade 76, 2300 København S
.