The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Kommunerne tænker også på it-sikkerhed

Kommunerne tænker også på it-sikkerhed

Artikel

28-10-2016

Kommunerne tænker også på it-sikkerhed

Flere og flere kommuner oplever hacker-angreb. Den stigende tendens undrer ikke sikkerhedsekspert Gert Læssøe Mikkelsen fra Alexandra Instituttet, som på trods af den stigende mængde angreb glæder sig over, at kommunerne nu sætter endnu mere fokus på it-sikkerhed.

9 ud af 10 danske kommuner er blevet ramt af et hackerangreb i 2016, viser en rundspørge blandt 54 kommuner, som DR Nyheder har foretaget i september 2016. Der er typisk tale om såkaldte ransomware-angreb, hvor kriminelle låser filerne på kommunernes netværk og kræver penge for at åbne dem op igen.

Sikkerhedsekspert i Alexandra Instituttets Security Lab, Gert Læssøe Mikkelsen, arbejder til dagligt med it-sikkerhed hos både offentlige og private virksomheder, og han undrer sig ikke over, hvorfor de cyber-kriminelle vælger at angribe kommunerne.

”En kommune er en forholdsvis stor organisation med mange brugere, så selvfølgelig prøver de kriminelle også at gå efter kommunerne, ligesom de prøver at gå efter private virksomheder og personer”, udtaler han til DR Nyheder.

I de fleste tilfælde løser kommunerne et hackerangreb ved at geninstallere de inficerede computere og genskabe filerne ud fra en backup-kopi. I disse tilfælde er konsekvensen som regel et tab af få dages arbejde, men også en økonomisk og tidsmæssig omkostning i forbindelse med reetableringen af netværket.

Det giver derfor mening for kommunerne at polstre sig mod hackerangreb på forhånd, og det er kommunerne begyndt på, ifølge Gert Læssøe Mikkelsen.

”De fleste kommuner har en forventning om, at de kommer til at bruge flere penge på at beskytte sig mod cyber-angreb. Men det er også betryggende, at kommunerne ser ud til at tage det seriøst og bruger flere penge på det”, siger han.

Og hos kommunerne tager man it-sikkerheden seriøst. KL (Kommunernes Landsforening) har for nyligt offentliggjort Sikkerhedsprogrammet, der skal styrke kommunernes sikkerhed i takt med en øget risiko for hackerangreb og en skærpelse af reglerne inden for it-sikkerhed i forbindelse med EU’s persondataforordning, der træder i kraft i 2018.

Gert Læssøe Mikkelsen har en ph.d. i kryptologi fra Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet og er Head of Security Lab i Alexandra Instituttet. Security Lab har både teoretisk og praktisk viden om sikkerhed og privacy. De arbejder med innovative sikkerhedsløsninger og forskning inden for it-sikkerhed og er opdateret i forhold til de nyeste teknikker og den nyeste viden.

Læs mere om, hvad Alexandra Instituttet kan tilbyde inden for Sikkerhed og privacy.

Profilbillede af Gert Læssøe Mikkelsen
Head of Security Lab, PhD
+45 24 26 99 11
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 2. etage lokale 226
.