The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Kommer de bevidste robotter?

Kommer de bevidste robotter?

Artikel

14-12-2016

Kommer de bevidste robotter?

Kunstig intelligens: Hvis du følger med i HBO serien ‘WESTWORLD’, så har du måske også stillet spørgsmålet: Hvor langt er vi fra at kunne skabe robotter som i serien? Politiken har talt med Alexandra Instituttets ekspert i kunstig intelligens om robotter og deres menneskelighed.

Læs også: Hvor lang tid går der før vi kan bygge Westworld?

I Westworld kan vi næsten spejle os i robotterne og føler med dem, når de bliver såret. Sådan gør de i tv-serien, men er kunstig intelligens bare en fjern fremtidsdrøm, eller kan man godt skabe en forlystelsespark med menneskelignende robotter? Der er ikke helt urealistisk, hvis man spørger Anders Kofod-Petersen, der er vicedirektør på Alexandra Instituttet og professor i kunstig intelligens på Norges Teknisk Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) i Trondheim.

- Hvis man ser på en robot, er den første byggeklods kroppen. Her har et amerikansk firma udviklet noget, der hedder ‘Real dolls’. Det er stort set en uhyre livagtig sexdukke, som man ville kunne forveksle med et levende menneske. De er skræmmende virkelighedstro, siger han til Politiken.

Næste byggeklodser er at kunne tale og forstå sprog. Her har Microsoft konstrueret et neuralt netværk, der forstår sprog bedre end et menneske.

- Så her er vi også klar. Tredje byggeklods er vanskelig. At få den til at gå på to ben. Men her har Boston Robotics bygget en model, der går. Så den tror jeg også på. Så hvis vi ser bort fra Maeve, Bernard og Dolores med deres gryende bevidsthed, tror jeg godt, vi kunne bygge en ‘Westworld’-robot, hvis vi gad, og hvis vi brugte en kodyl masse penge på det,” forklarer Anders Kofod-Petersen.

Se hele Politikens artikel: Westworld og de bevidste robotter.

 

Director Cph
Head of Data Science and Engineering Lab
Management
+45 41 15 12 48
Njalsgade 76, 2300 København S
.