The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Interesserer du dig for dit energiforbrug?

Interesserer du dig for dit energiforbrug?

Artikel

12-10-2016

Interesserer du dig for dit energiforbrug?

Hvorfor agerer mennesker ikke altid som forventet, når man indfører ny energiteknologi? Få svaret af vores energiantropologer!

De færreste går særligt meget op i energiforbrug i hverdagen. Så hvordan udvikler vi innovative teknologier og services, der skal gøre det nemt og attraktivt for folk at agere bæredygtigt?

I Alexandra Instituttet bruger vi vores viden om samspillet mellem mennesker, teknologi og energi som grundlag for at udvikle succesfulde løsninger til energidomænet. Vi inddrager systematisk brugerne i vores arbejde, og vores kunder er både offentlige og private virksomheder.

Læs om nogle af de opgaver, vi har løst på energiområdet.

Vi bruger energi for at opnå noget andet

To af Alexandra Instituttets energiantropologer, Trine Plambech og Mia Kruse Rasmussen, har skrevet en kronik i Dansk Energis magasin #Smart Energi, nr. 6 2016.

Deres pointe er, at energiforbrug er det, vi kalder et medieret og skjult forbrug, der kun bliver synligt for os, når vi udfører forskellige praksisser i hverdagen. Folk sidder for eksempel ikke ved skrivebordet for at bruge et par timers strøm, men har tændt computeren for at arbejde. Energi hjælper os med andre ord til at opnå forskellige ’services’, men har for de fleste ikke nogen betydning i sig selv.

Og det er en central erkendelse i arbejdet med energi. Den erkendelse kan vi bruge som udgangspunkt for at udvikle nye løsninger og tiltag, der har den ønskede effekt – dvs. at mindske energiforbruget.

Læs hele kronikken i #Smart Energi.

Fra grøn adfærd til bæredygtig omstilling

Du kan fordybe dig i kronikkens temaer i artiklen Fra grøn adfærd til bæredygtig omstilling af Mia Kruse Rasmussen og Johanne Mose Entwistle (tidl. Alexandra Instituttet). Artiklen tager udgangspunkt i tre konkrete cases fra hhv. Grundfos-kollegiet i Aarhus og boligforeningen Fruehøjgaard.

Her analyserer antropologerne forskellige energibesparende tiltag ud fra en praksisteoretisk tilgang og identificerer fordele og ulemper ved de enkelte tiltag.

Læs artiklen Fra grøn adfærd til bæredygtig omstilling.

Forskningsbaseret tilgang

Vores energiantropologiske arbejde tager udgangspunkt i en række forskningsbaserede metoder – herunder PRAKSISCIRKLEN. Du kan få mere indsigt i vores metoder i disse artikler:

Profilbillede af Trine Plambech
Manager – Intelligent Sustainability
Principal Green Urban Designer
+45 30 23 66 22
Njalsgade 76, 2300 København S
.