The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Industri 4.0: Jagten på enhjørningen

Industri 4.0: Jagten på enhjørningen

Artikel

04-11-2016

Industri 4.0: Jagten på enhjørningen

Den 4. industrielle revolution er startet. Sådan lød det fra Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs, da hun startede Industri 4.0 konferencen i Aarhus den 3. november.

Den danske økonomi er baseret på stærk forskning, stærk  innovation og stærkt samarbejde. Derfor er vi godt klædt på, når den næste industrielle revolution vælter ind over os. Men samtidig er problemet med innovation, IoT og industri, at det er udråbt til, at det kan "ordne det hele" for os.  Og det er ikke helt sådan, det foregår, pointerede flere talere på konferencen. Hårdt arbejde, kundeindsigt og samarbejde er stadig en dyd på vej ind i den 4. industrielle revolution.
 
Som keynote speaker på konferencen Dominik Bösl fra KUKA forklarer:

- Vi ser ofte firmaer, der laver stepvis innovation, men vi vil se mere ”disruptive innovation” komme fra uventede sider. Jeg plejer at kalde det jagten på enhjørningen: Nu mener vi, at vi kan bygge alt med ingenting. Det kan vi stadig ikke. Der skal stadig fælles projekter, ”fast innovation circles”, fælles platforme og smart brug af data til, for at potentialet udløses.

Megatrends

Udfordringen med innovation er ifølge Dominik, at innovation kræver, at du er succesfuld på markedet. Problemet med det er så, at vi kan ikke forudsige det, men vi kan se det retrospekt. Vi kan ikke bruge klassisk management men entrepreneurship. Han kalder det også at satse.- Vi har gennem tiden set utallige eksempler på folk, der troede på en ide, som andre mente, var helt tosset og uden potentiale. Tag bilen, rumrejser og selv computeren som eksempel. Vi ved ikke præcis, hvad vi skal opfinde for at få succes, understreger han.
 
Han kan dog sige lidt om, hvilke tendenser produktionsvirksomheder skal forholde sig til.

- Der er en række megatrends, som vi kommer til at høre om i mange år:
 

Diversity and Individualization – kunder vil være dem, de er og har lyst til at være, og sådan havde man det ikke for 150 år siden, men det former vores verden, og det vi må forholde os til, når vi opfinder produkter.
 
Urbanization – megabyer som Tokyo men i kontrast har vi helt tomme områder. Vi skal dække det hele og tænke det ind med infrastruktur.
 
Ressource scarcity – vi kommer til at mangle ressourcer. De næste 20 år mener vi, at vi kommer til at mangle kobber, og helium om 30 år.
 
Demography – hvordan får vi folk til stadig at gøre det, de kan? Det er ikke robotterne, vi skal være bange for. De skal være aktive, mobile.
 
Antroposcene - human made age (first man made age) – det er i vores hænder, om vi har en rolle om 1000 år.


- Data er udråbt til det nye olie. Men som med olie skal det bearbejdes for at kunne bruges. Hvad sker der, når det ryger ud i naturen etc.? Det samme sker med IT, når det skal ind i produktion, vi må tale samme sprog for at de merger, siger han.
 

Research in action hos Grundfos

Et sted hvor man har fokus på, hvordan danske produktionsvirksomheder kan udnytte digitaliseringen og innovation er MADE-samarbejdet, hvor også Alexandra Instituttet  og Aarhus Universitet har samarbejdet med Grundfos.
 
Nigel Edmonson, leder af MADE, siger,

- Der er en række områder, hvor teknologierne rykker til fordel for både de danske SMV’er og store virksomheder. Det er eksempelvis inden for robotter, 3D printing og senest Augmented Reality. Vi lavede faktisk Pokemon Go i industrien allerede for 5 år siden, siger han.
 
Kaj Grønbæk, professor ved Aarhus Universitet og Morten Henriksen Birk, Software Developer fra Alexandra Instituttet, Interactive Spaces Lab viste, hvilke Augmented Reality eksperimenter, de har lavet i samarbejde med Grundfos. Mange manuelle processer i produktionen kan med fordel støttes med live instruktioner for at undgå fejl. Her hjælper AR-værktøjer, der kan lægge et digitalt lag af information på produkter og produktionsanlæg, samtidig med at medarbejdere kan have hænderne fri til at arbejde med det fysiske materiale.

Se her, hvordan Hololens giver ekstra information omkring pumpen:

Og der er ifølge Kaj Grønbæk og Nigel Edmonson grund til at tænke mere software ind i de klassiske produktionsmiljøer, blandt andet fordi vi går fra mekanisk produkt til hybride produkter eller helt digitale produkter.

- Vi ser, at mange industriprodukter, når de installeres f.eks. i en bygning, indgår i et større økosystem af produkter fra mange leverandører. Dette vil i fremtiden yderligere kompliceres af, at produkterne i fremtiden vil snakke sammen via software i Internet of Things. De klassiske produkter gennemgår således en udvikling, hvor stadig større dele af funktionaliten kommer fra software og skyen, siger Kaj Grønbæk.

Eksempelvis laver Grundfos et industriprodukt, der kommer i 900 forskellige fysiske varianter. Ud over at produktionen skal håndtere det, er det svært at vedligeholde og følge hvilke dele, der har brug for service. Produktvariationerne sker ved hjælp af software.
 
- Produkter bliver en del af et økosystem, hvor de fysiske produkter er omgivet af en lang række softwarekomponenter, der kommunikerer. Derfor har vi brug for ny tilgang til smarte produkter. Software skal ikke kun lægges på fra start, men der skal tilbydes et basis OS, som installatører kan lægge specialiserede og kontekstafhængige apps på mange år frem, siger Kaj Grønbæk.

 

Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs kom forbi og fik gode råd med fra Aarhus Universitet og Alexandra Instiuttet om, hvordan dansk industri kan få mere ud af anvendt forskning i nye teknologier.


Den bedste i verden!

Kamstrup har også gennem en årrække satset på digitalisering. Fra dem lyder, at man skal satse det hele og tro på det også uden den helt rette forretningsmodel. Ambitionen hos Kamtrup er at være world leading supplier of intelligent metering solutions for energy and water consumption. Rådet fra Jesper Daugaard, SVP Global Marketing ved Kamstrup lyder: Find hvor de store udgifter er, og ram behovet i markedet.
 
- Du skal have de store ambitioner! Ellers bliver du den bedste … i Skanderborg. Du skal tro på, at du den bedste løsning, og så får du også de fleste kunder. Det er hard work, der ligger bag det hele. Desire for problems.
 
Så Danmark er klar. Vi har ifølge oplægsholderne know-how, kvalitet og gode benchmarking tal. Den eneste udfordring er, at markedet konstant ændrer sig. Og vi skal følge med hele tiden. Ingen kunder vil betale for spild.
 
- Den største udfordring er nok kultur. Da vi i Kamstrup digitaliserede, sagde alle, at det var en dum ide, for det viste forretningsmodellen. Men vi har nu vist noget helt andet. Så er du stærk nok til at gå mod alle?


 Anbefalinger fra konferencepanel

  • Kom ind i hovedet på dine kunder - de efterspørger måske samme teknologi men til forskellige behov.
  • Organiser din innovation - folk med disruptiv mentalitet skal dedikeres. 
  • Find budgettet til det - nye produkter til nye markeder, men det kan ikke styres. Derfor er der brug for entrepreneurs - ikke management.
  • Deltag i projekter også internationalt og få succes dér.
  • Go big or go home - vi har en tendens til ikke at gøre det ordentligt.
  • Design til Robotics natives.
  • Disruption handler ikke om at ødelægge. Det er vores ven.
  • Fokuser på software til din hardware.

Konferencen Industri 4.0 var organiseret i samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Forsknings- og Uddannelseministeriet) og Invest in Denmark.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.