The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Forsker: Virksomheder er alt for tilbageholdende med at bruge open source-software

Forsker: Virksomheder er alt for tilbageholdende med at bruge open source-software

Artikel

28-10-2016

Forsker: Virksomheder er alt for tilbageholdende med at bruge open source-software

Der er mange eksempler på, at kvaliteten er bedre, og at løsningerne er billigere, når der anvendes open source-software i produktudviklingen. Alligevel er virksomhederne tilbageholdende, og det skyldes bl.a., at de ikke kender mulighederne. Sådan lyder det fra hollandske Edgar Nollet fra Alexandra Instituttet, der har set på, hvad der er af oplagte forretningsmodeller for virksomheder, der arbejder med velfærdsteknologi, og som ønsker at bruge open source-software.

Open source-software inden for velfærdsteknologi er relativt nyt, og der er måske flere virksomheder, som ikke kender til de muligheder, som open source-software giver, hvis man skal i gang med at udvikle et produkt.

Edgar Nollet, der er tilknyttet University of Amsterdam, har som del af hans kandidatgrad arbejdet i Alexandra Instituttets Healthcare-domæne og har de sidste tre måneder kigget på, hvordan danske virksomheder opfatter open source-økosystemer, herunder 4S-fællesskabet, som regulerer den nationale danske platform for telemedicin, OpenTele.

Det har givet et indblik i, hvad det er for udfordringer, de står med, og har været med til at identificere, hvordan man kan gøre det nemmere for virksomhederne at udnytte fordelene i et open source-økosystem.

Set ud fra en samfundsvinkel kan open source gøre det mere effektivt og billigere at udvikle velfærdsteknologi. Et sådant økosystem vil især gøre det billigere for dem, der køber de her løsninger, som for eksempel kommunerne eller regionerne. Men leverandørerne, altså de virksomheder, der arbejder med velfærdsteknologi, kan også spare mange penge, fordi de ikke selv skal udvikle deres egen løsning.

Selvom det ifølge Edgar Nollet i teorien kan virke ret ligefremt, hvordan virksomheder skal deltage i sådan et økosystem, og hvordan de kan have gavn af det, så er det i praksis ikke så simpelt.

“Det skyldes bl.a., at kunderne ikke efterspørger, at virksomhederne bruger open source eller er en del af et open source-fællesskab. Hvilket er underligt, fordi det er kunderne, der kunne have mest glæde og gavn af sådan et system. Det kan både give bedre kvalitet og billigere software,” fortæller han.

Brug for et skub til at tænke open source

Ifølge Edgar Nollet så er det vigtigste, man kan gøre at blive mere konkrete med de mange fordele, der er for virksomhederne, hvis de bruger open source, når de produktudvikler.

Virksomhederne har brug for sådan et skub i open source-retningen, fordi som det er nu, så er open source ikke inde i virksomhedernes optik, når de forretningsudvikler. Og derfor skal man nok også gøre det tydeligere for kunderne, at det er en god idé, og så kan de skubbe til virksomhederne.

“Men det er også vigtigt at fortælle om mulighederne med open source-systemet, fordi mange virksomheder enten ikke kender det eller ikke ved, hvordan de skal komme i gang.”

Lær af Netflix, Uber og Redhat

Edgar Nollet har kigget på, hvordan større spillere som Netflix, Uber og Redhat bruger open source-software i deres forretning med stor succes, og hvorfor de var motiveret til at bidrage til et open source-fællesskab.

“Redhat er især motiveret, fordi de mener, at det giver den bedste softwarekvalitet. De bidrager konstant til open source-fællesskabet, og det betyder, at de hele tiden får feedback og den bedste innovation, og på den lange bane giver det dem den bedste software og en konkurrencefordel til andre softwarevirksomheder.”

“Netflix og Uber er hovedsagelig motiveret, fordi de mener, at det giver den bedste innovation og den bedste software. Men også fordi, at de ikke selv er softwarevirksomhed, og fordi de ønsker, at deres tjeneste skal være den bedste, og det betyder, at de har brug for den bedste software. De har en stærk tro på, at open source er den bedste vej og bidrager derfor.”

“Hvis man kigger på virksomheder, der arbejder med telemedicin, som fx monitorering af patienter, eller hvis de skal udvikle en applikation, så kan de spare mange penge ved at bruge open source i stedet for, at de selv skal ud og udvikle deres egen proprietære løsning eller skal betale nogen for at gøre det.”

Head of Health IT Lab
Professor, Dr.scient.
+45 20 26 99 11
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 3. etage lokale 320
.