The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2015 // Studerende skaber fremtidens bydele i Aarhus

Studerende skaber fremtidens bydele i Aarhus

Artikel

24-02-2015

Studerende skaber fremtidens bydele i Aarhus

Hvordan bliver Aarhus en bedre by at bo i, og hvordan kan digitalisering styrke dialogen mellem kommunen og borgerne? Det gav 20 studerende deres bedste bud på, da Alexandra Instituttet og Borgerservice i Aarhus Kommune afholdt sit første bydelseksperimentarium den 24.-25. januar.

Lægevejen, E-boks og NemID. Vores kontakt til den offentlige sektor sker i stigende grad gennem selvbetjeningsløsninger og digital post, som vi åbner hjemme i stuen. Hvad gør den stigende digitalisering ved vores sociale mønstre – og hvordan kan de digitale medier informere, involvere og indgå i en dialog med borgerne i byens fysiske arealer?

Det arbejder projektet Digital Bydel på at svare på. Digital Bydel, som Borgerservice Aarhus og Alexandra Instituttet står bag, skal forsøge at inddrage og involvere borgerne i Aarhus på nye måder og i fem udvalgte bydele og forstæder til Aarhus; nemlig Tilst, Åbyhøj, Frederiksbjerg, Ø-gaderne og Harlev.

- Idéen med Digital Bydel er at synliggøre, at digitale virkemidler kan være med til at styrke dialogen mellem borgere og kommune på en positiv måde, fortæller Liselott Stenfelt, der er arkitekt MAA og projektleder i Alexandra Instituttet.

Jeg tror, Digital Bydel kan blive en succes, fordi man fra embedsværksniveau har valgt den tilgang, man har. Man tager udgangspunkt i bydelene og spørger rent faktisk dem, der bor derude i stedet for at vedtage love oppefra og ned. Hvis det bliver implementeret ordentlig, tror jeg helt sikkert på, at borgerne vil kunne se lyset i projektet.
Sven Strandbygaard, Urban Computing

Med i projektet er også en række studerende fra Arkitektskolen, Antropologi, IT Produktudvikling, Informationsvidenskab og VIA University College, og den 24.-25. januar kickstartede de samarbejdet til en workshop, der resulterede i mange gode bud på, hvordan projektet kan tage form i praksis.

- Jeg er enormt imponeret over den idérigdom og de refleksioner, vi fik med fra de studerende på workshoppen, siger Liselott Stenfeldt, og fortsætter:

- Ved at samle forskellige fagligheder kom vi procesmæssigt godt rundt om de udfordringer og muligheder, der ligger i projektet, og vi har rigtig meget godt at arbejde videre med, nu hvor vi er i gang med at lave det første prototype.

 

Hjemmesiden Digital Bydel vil løbende blive opdateret med nyheder fra projektet, og til Internet Week Denmark (1.-5. juni) vil projektgruppen (Alexandra Instituttet og Borgerservice Aarhus) fortælle mere uddybende om Digital Bydel.

Følg den digitale bydel på de sociale medier her:

Fredag den 6. marts kl. 13-15.30 kan du deltage i debatmødet: Nye fællesskaber i den digitale by på Aarhus Rådhus.
Læs mere og tilmeld dig her


Vi har arbejdet rigtig meget med byrum på det sidste semester, og så har jeg bare længe syntes, at interaktionsdesign er et spændende område. Derfor var det helt oplagt at melde mig til, da jeg hørte om Digital Bydel.
Mathias Mouritzen, Arkitektskolen Aarhus

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.