The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2014 // Små enheder fortæller rengøringspersonalet hvordan de skal gøre rent

Små enheder fortæller rengøringspersonalet hvordan de skal gøre rent

Artikel

11-06-2014

Små enheder fortæller rengøringspersonalet hvordan de skal gøre rent

Det handler om at give stedbestemte instruktioner, de såkaldte ”TalkingBadges” til fx rengøringspersonalet. DR Harddisken sætter i deres seneste udsendelse fokus på indendørs positionering og har interviewet John Paulin Hansen fra IT Universitetet i København og Alexandre Alapetite fra Alexandra Instituttet.

Det er en lille hvid plastikenhed, der er på størrelse med en pakke cigaretter, og så koster den under 50 kroner. Inde i den er der en højtaler, der kan afspille beskeder til folk, samt en Bluetooth-enhed, som gør, at den kan reagere, når man går ind i en bestemt zone i en bygning.

- Når rengøringspersonalet går ind i et bestemt område, så får personen at vide, at der skal gøres rent her, fordi det er fredag. Og i et andet område bliver der givet en advarsel om, at affaldet er smittefarligt, forklarer John Paulin Hansen til Harddisken.

Han arbejder sammen med Alexandre Alapetite fra Alexandra Instituttet i det fælles InfinIT-støttede projekt ”Stedbestemte informationer til medarbejdere i servicejobs”, der bruger lydbeskeder, som er stedbestemte til at informere folk om noget, de har brug for lige her og nu. Projektet bygger oven på ITU’s eksisterende TalkingBadge platform.

_

På vej til at gøre teknikken mere avanceret
Alexandre Alapetite fortæller til Harddisken, at teknikken i sin nuværende form er baseret på positionerings-routere, og at TalkingBadge selv ikke er særlig smart, men at man er på vej til at vende konceptet om.

- Vi er på vej med en nyere platform, der baserer sig på den seneste generation af Bluetooth positioneringteknologi, også kendt som iBeacons. Det er et lille dims, der siger flere gange per sekund: ”her er jeg og mit ID er XXX”; den bruger meget lidt energi, og er meget billig. Vores næste generation TalkingBadge er ansvarlig for at detektere disse beacons, forklarer Alexandre Alapetite.

_
En TalkingBadge-enhed kan også erstattes af en smartphone

Meget bevidste om overvågning
Både Alexandre Alapetite og John Paulin Hansen er ikke i tvivl om, at teknikken kommer til at blive brugt inden for servicesektoren. Man skal bare finde en måde, som medarbejdere og ledelse synes, er den rigtige løsning.

Men de også helt bevidste om, at en af de vigtigste udfordringer med teknikken er overvågning af personalet.

- Her har det været en fantastisk gevinst at have LO Hovedstaden med i projektet, fordi de er gået konstruktivt ind i en dialog. De mener grundlæggende, at systemet skal bruges som støtte, ikke kontrol, og de har synspunkter som, at det ikke skal være muligt at spore medarbejdere hele tiden. Medarbejderne skal vide præcist, i hvilke områder, der er sporing. Og her ser vi det også som helt naturligt, at man fx hænger oversigtskort op i personalerummet, så medarbejderne kan se, hvor de bliver sporet, forklarer John Paulin Hansen til Harddisken.

_

- Det er klart, at hvis ikke medarbejderne synes, at det her er en rigtig god idé, så kan de meget nemt komme til at tabe “Talkingbadge”-enheden ned i en spand vand, og så er løsningen ligegyldig, selv om vi har lavet den perfekte backend-struktur, forklarer han.

Hør indslaget på Harddisken eller download brochure om TackingBadge.

Læs mere om TalkingBadge på IT-Universitetets side.

Der er også lavet en videnskabelig publikation, som kan ses her.

 

Fakta om TakingBadge
Projektet vil undersøge tekniske og organisatoriske muligheder for at bruge stedbestemte lydbeskeder til oplæring og information af rengøringspersonale.  Partnerne udvikler i fælleskab et proof-of-concept på IT-Universitetet, hvor der er mulighed for at arbejde tæt sammen med ITU´s facility management, og hvor der etableres et zone-baseret Bluetooth sporingssystem. 

Systemet afprøves gennem en række brugsscenarier og de indhentede erfaringer danner grundlag for diskussioner om videre samarbejde samt publikationer. Formålet er at afklare om stedbestemte lydbeskeder er velegnede til stedbestemt informationsgivning samt at udvikle en forretningsmodel for fremtidige anvendelser.

Projektet er støttet af InfinIT, og deltagerne består af IT Universitetet i København, Alexandra Instituttet, LO Hovedstaden, Jinou China, TDC A/S og ISS A/S.

Alexandre Alapetite
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 61 69 52 47
Njalsgade 76, 2300 København S
1. etage lokale 5B04
.