The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2014 // Horsens tjener ind på gyngerne

Horsens tjener ind på gyngerne

Artikel

22-01-2014

Horsens tjener ind på gyngerne

En mennesketom plads i Horsens blev forvandlet til et område med liv, bevægelse, lys, lyd og øget handel, da Alexandra Instituttets interaktive byrumstiltag Nordlys blev rejst på et af byens centrale torve.

Hvor er alle horsensianerne henne? Det spurgte Horsens’ borgmester Peter Sørensen en dag sidste år sig selv og sin stab om, da han havde kigget på de mennesketomme parker og pladser i Horsens midtby lidt for længe. Noget skulle ske, mente han. Derfor tog kommunen kontakt til Alexandra Instituttet, der hjalp med at åbne op for en – for kommunen – ny måde at tænke på byrummene:

 - Vi fik øjnene op for, at vi kunne prøve at bruge vores parker og pladser og gågader til andet end bare at gå igennem, fortæller Peter Sørensen.

Byrådet i Horsens besluttede i 2013 at skabe byprojektet ’Mærk Byen’; en række  initiativer, der skulle være med til at skabe mere liv og bevægelse i Horsens. Et af dem var installationen Nordlys, som Alexandra Instituttet udviklede i dialog med kommunen.

Nordlys er en interaktiv lyd- og lysinstallation, som er designet til at sprede en rolig og afslappende stemning på pladsen, hvor den står. Installationen består af fem gynger, der aktiverer både lyd og lys, når de bruges.

Liselott Stenfeldt, der er arkitekten bag installationen, fortæller, at det har været vigtigt for hende, at installationen udtryksmæssigt blev tilpasset den specifikke fysiske kontekst og herigennem var med til at positivt understøtte omgivelserne.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12

- Interaktionsmæssigt var målet, at installationen skulle kunne bruges af en meget bred målgruppe – og det var derfor oplagt at arbejde med noget som var let gå til og intuitivt, som gyngerne, siger Liselott Stenfeldt.

Lys- og lyddesigner Rune Wehner tilføjer:
-  Vi har lysmæssigt arbejdet efter at skabe en magisk og dragende, lysende skov, hvor lyset er med til at ophæve grænsen mellem inde- og uderum. Om aftenen spejles installationen lys i vandskulpturen Beringsøen lige ved siden af samt i kirkens og butikkernes ruder.

- Lydmæssigt er der arbejdet med simple, klare og reflekterende klange der virker beroligende og omsluttende for dem der træder ind i installationen uden at virke anmassende for de forbipasserende.

- Efter aftale med kommunen har vi lavet en installation, som uden større indsats kan fjernes uden at efterlade spor, hvis dette skulle være et ønske i fremtiden, fortæller Liselott Stenfeldt. Men den er materialemæssigt lavet til at stå permanent, i forhold til vejrbestandighed og er også godkendt under legepladsreglementet.

Vækst i beskæftigelse og detailhandel
I Horsens har handelslivet også efterspurgt, at man gjorde noget for at få mere liv i gaderne:

 - Forretningerne omkring pladsen råbte på et tidspunkt vagt i gevær, for der var kun aktivitet på pladsen et par dage om ugen, hvor der var lidt torvehandel. Ellers var der helt tomt. Men gyngerne har bidraget til, at der nu er liv og bevægelse på pladsen hele tiden Gyngerne drager folk i alle aldre til sig, og de detailhandlende er meget tilfredse med installationen, siger Peter Sørensen og fortsætter:

 - Flere af tiltagene i byen har faktisk haft en positiv effekt på beskæftigelse, vækst og detailhandel. Så det her er helt sikkert ikke det sidste initiativ af den slags, der kommer i Horsens.

Vil du vide mere om, hvad interaktive byrumsinstallationer kan gøre for din by, så kontakt Liselott Stenfeldt, der også står bag Nordlys.

.