Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2014 // Foreløbige resultater fra ultralydsprojekt præsenteret på konference

Foreløbige resultater fra ultralydsprojekt præsenteret på konference

Artikel

07-10-2014

Foreløbige resultater fra ultralydsprojekt præsenteret på konference

Alexandra Instituttet påbegyndte i 2013 et femårigt samarbejde med blandt andre DTU omkring ultralydsscannere. De foreløbige resultater er nu blevet fremvist på verdens førende ultralydskonference.

-Vi arbejder på at skabe en løsning, som er billigere og nemmere at betjene, så den kan bruges i for eksempel ulande eller i private lægepraksis, fortæller Thomas Kim Kjeldsen, Computer Graphics Engineer, Alexandra Instituttet.

Han har samarbejdet med blandt andre DTU i et projekt om ultralydsscannere. Projektet, som kører frem til 2018, har givet nogle foreløbige resultater, som blev præsenteret på ultralydskonferencen IEEE International Ultrasonics Symposium.

Præsentationerne fra samarbejdsgruppen har fremvist gode udsigter for fremtidens scannere, som skal være billigere, bedre og frem for alt trådløse.

Hurtigere beregninger til overførsel af reduceret data
Det foreløbige samarbejde har været inddelt i to faser. Den første fase har haft fokus på at lave beregninger, der er hurtige nok til at være i realtid samt at reducere dataoverførsler, så man kan undgå det klassiske scannerkabel. De ultralydsscannere, som i øjeblikket er på markedet, har kabler, som både er tykke, besværlige at håndtere og er dyre at udskifte, hvis de går i stykker. 

_En ultralydsscanner er afhængig af en framerate på 60, hvilket betyder, at skærmbilledet opdateres 60 gange i sekundet. Det svarer til et realtidsbehov på 16 ms pr. skærmopdatering. Alexandra Instituttet har i forbindelse med projektet udviklet beregninger, som formår at få beregningstiden helt ned på 0,79 ms pr billede. Det er sket ved at bruge GPU-baserede implementeringer fremfor CPU-baserede.

DTU havde forinden udviklet en metode til at reducere den data, der skal sendes fra ultralydshovedet til scanneren, men beregningerne var ikke hurtige nok til at skabe et brugbart scanningsbillede. Alexandra Instituttet har derfor, med ekspertise inden for GPU-programmering, hjulpet med at gøre beregningerne endnu hurtigere og dermed brugbare.

Programkode overført til mobile løsninger
Anden fase af det foreløbige samarbejde har haft til formål at mindske kabelstørrelsen til dataoverførsel fra ultralydshoved til scanner eller så vidt muligt gøre overførslen trådløs.

Samarbejdsgruppen har brugt en programmeringskode fra første fase og overført den til mobile enheder. Ved at undersøge markedets nyeste mobiltelefoner har de fastslået, at man kan modtage dataene gennem mobilens Wi-Fi og efterbehandle data i realtid.

Selvom samarbejdsprojektet har haft en lovende start, er det fortsat i en tidlig fase. Projektet har dog allerede nu fastslået, at det i praksis vil være muligt at benytte mobile løsninger som ultralydsscannere. Man mangler dog at udvikle et brugbart trådløst ultralydshoved.

Projektet fortsætter mod nye mål
Projektet fortsætter i 2015, hvor de kommende faser vil være at videreudvikle teknikker til forbedring af billedkvalitet og framerate samt optimering af trådløs dataoverførsel. Derudover er målet at finde frem til noget nyt, som kan publiceres til næste års ultralydskonference.

Foruden DTU og Alexandra Instituttet deltager de danske firmaer BK Medical og Meggitt samt Rigshospitalet i projektet.
 

IEEE International Ultrasonics Symposium 
IEEE International Ultrasonics Symposium er verdens førende ultralydskonference. Den årlige konference blev afholdt i Chicago, Illinois, 3.-6. september og havde deltagelse af over 1200 internationale forskere, heriblandt Thomas Kim Kjeldsen fra Alexandra Instituttet.
Senior Computer Graphics Engineer
+45 51 44 65 87
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Nygaard bygningen, 3. etage lokale 305
.