The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2013 // Stemmerne i bænken

Stemmerne i bænken

Artikel

11-06-2013

Stemmerne i bænken

Om to uger står de der endelig: bænkene, der fortæller beboernes egne historier.

Hver eneste beboer i Bispeparken og Gravervænget gemmer på tusindvis af historier. Og fra den 22. juni kan man høre en hel masse af dem. Der står de to historiefortællende bænke nemlig klar til at blive ligget, hoppet og lyttet på. Det er blandt andre Alexandra Instituttets Interactive Spaces Lab, der står bag projektet.

Stolthed, tryghed og ejerskab
Opdraget lød nogenlunde således: ”Hvordan kan man lave byrumsinventar, der knytter beboerne til det sted, de bor?” Det fortæller Liselott Stenfeldt, der er interaktionsdesigner og arkitekt ved Interactive Spaces Lab:

 - Bispeparken og Gravervænget er områder med mange sociale udfordringer, og ønsket var, at man skabte noget, der kunne gøre beboerne stolte af og trygge ved ’deres sted’ og føle ejerskab for det.

Løsningen blev de to bænke med beboernes egne stemmer og historier om imaginære monstre i cykelkælderen, den gode fodboldtræner, flugten fra krig og rædsler, eventyret om prinsessen i Bispeparken og mange, mange flere.

Bænkens mange stemninger
Der er forskellige historier afstemt efter de skiftende stemninger i løbet af en dag, og man kan aktivere dem ved at placere sig på forskellig vis på bænkene, der faktisk bedst beskrives som liggende højttalere. Liselott Stenfeldt fortæller, at man kan mærke stemmernes vibrationer og dermed få en hel kropslig oplevelse, hvis man lægger sig på en af bænkenes lune egetræslåg.

Boligforeningerne vil løbende skifte historierne ud med nye, så bænkene kontinuerligt vil kunne indgå som samlingspunkt for beboerne. 

 

 

_   _
 Bænkens fundament lægges   Beboerne følger interesseret – og en smule skeptisk – med i implementeringen. Her er det forsknings- og innovationsingeniør Jesper Nielsen, der er i gang.


Robust og ressourcelet
En af de største udfordringer har været at gøre bænkene og teknologien robuste nok til at kunne modstå vind, vejr og hoppende beboere. Og en ligeså stor udfordring har været at gøre driften af bænkene så ressourcelet som muligt:

 

 

 - Vi er ret stolte af, at resultatet er blevet en installation med meget lidt vedligehold og meget simpelt brugerinterface, fortæller Liselott Stenfeldt:

 - Beboerforeningen kan styre bænkene på distancen: Skifte lydfiler og skrue op og ned for lyden fra en hvilken som helst pc. Dermed bliver der ikke brug for teknisk drift fra vores side, siger hun.

Projektet, der hedder Mit Sted, er skabt i samarbejde med Børnekulturhuset Sokkelundlille ved Københavns Kommune, boligforeningen FSB, BestTellers, kunstneren Patrick Steptoe og er skabt med støtte fra Realdania.

 

 

 _
Det endelige værk 


Tilbage til nyhedsbrev.

 

 

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.