Cybersikkerhed

Blockchain er ikke altid det rigtige værktøj til digitalisering

Gert<BR>Læssøe Mikkelsen

Gert
Læssøe Mikkelsen

Leder af Security Lab, PhD

Jonas Lindstrøm

Jonas Lindstrøm

Senior Security Architect, PhD

Fem ting, du skal vide, inden du forelsker dig i blockchain. Det er vigtigt, for blockchain er desværre ikke uden fejl og mangler.

Begrebet blockchain har ramt landets erhvervsmedier. Teknologien spås store forretningsmæssige fordele for danske virksomheder. Det er selvfølgelig glædeligt, at ens forskningsfelt, kryptologi, rydder forsider. Men det er også en anledning til at gå bag valget af teknologien, som fører til eufori og nærmest ukritisk forelskelse på direktionsgangene.

Vi har samlet fem indsigter, det er vigtige at have med i sine overvejelser. Hypen om blockchain kommer fra bitcoin, der er den største implementering af blockchain, vi har set. Vi har set eksempler på folk, der har tjent rigtigt mange penge på bitcoin, og det er derfor naturligt at spørge: Kan vi overføre det til vores forretningsidé.

1. Indsigt

For det første tror mange, at med blockchain er risikoen for svindel lig nul. Blockchain er desværre ikke fejlfri. Som med andre løsninger vil der stadig være risiko for svindel. Der var eksempelvis stor hype om investerings­foreningen The DAO – lige indtil pengene forsvandt. Her byggede softwaren på blockchain, men på grund af fejl i softwaren forsvandt der pludselig 50 mio. dollars ud af kæden.

En anden undersøgelse udarbejdet af forskere fra University College London viser, at der på ca. 34.000 ud af en million af de såkaldte smarte kontrakter på ethereums blockchain er blevet fundet fejl lignende den, der var i The DAO.

Man overser, at blockchain altid vil være en del af en større sikkerhedsløsning. En blockchain løser helt specifikke problemer, f.eks. at opbevare data, så det er umuligt at manipulere, men hvis de data, der kommer på din blockchain, er forkerte, opbevarer den bare forkerte data sikkert.

2. Indsigt

Teknologien er ikke voldsomt revolutionerende, men den har formået at give vilje til omstilling. Det er godt, at der er langt flere, der interesserer sig for emnet. Men vi håber, at euforien åbner folks øjne for andre teknologier end blot blockchain, der kan skabe tillid mellem mennesker og organisationer.

Et eksempel på en sådan situation er Daniscos sukker­roeauktioner tilbage i 2008, inden noget hed blockchain. Bønderne ville handle sukkerroekontrakter på en børs, men parterne kunne ikke blive enige om en betroet tredjepart. Nogle dataloger på Aarhus Universitet udarbejdede en løsning, der undgik at involvere en betroet tredjepart.

3. Indsigt

Blockchain kan måske erstatte behovet for en betroet tredjepart, men det er ikke så effektivt. Hvis de parter, der skal samarbejde, kan blive enige om en betroet tredjepart til at opbevare deres data i en database, er det typisk langt mindre kompliceret.

En blockchain kræver, at alle computere involveres, hver gang der sker ændringer, modsat en betroet tredjepart, hvor kun én database skal opdateres. Så inden I beslutter jer for blockchain, så skitsér, hvilken tillidsproblematik den skal løse i netop jeres situation.

Mærsks nye samarbejde med IBM om blockchain inden for shipping har samme udfordring. Her giver blockchain mulighed for digitalisering. Med blockchain kan de blive til en gruppe af betroede tredjeparter, der deles om tilliden. Det er godt for deres digitalisering, men det havde stadig været mere effektivt at finde en betroet tredjepart.

4. Indsigt

Blockchain er stadig en ung teknologi modsat kendte database­løsninger, der er afprøvede og velfungerende. Det er godt at få erfaring gennem prototyper, som blockchain-løsninger stadig er mange steder. Det er også uudforsket land og rammes af mærkelige omstændigheder. Eksempelvis kryptovalutaen IOTA, der er skabt til at være en blockchain, hvis tokens lige nu er ca. fem mia. dollars værd, samtidig med at flere sikkerhedsforskere advarer mod sikkerheden i projektet.

Eftersom teknologien er ung, vælter det nu ind med erfaringer fra arbejdet med teknologien. Det er svært at se igennem det hav af løsninger og informationer, der ligger tilgængeligt. Og der er langt mellem de sobre udtalelser, og vi ser aktiviteter, som operatører uden teknisk indsigt sætter i gang og kører. Hårdt sagt uden kørekort. Det er ikke trivielle overvejelser, man skal gøre sig. Så gør op med jer selv: Hvad er risikoen ved projektet, og hvad kan I vinde eller tabe ved det?

5. Indsigt

Blockchain kan være en driver for nyt samarbejde, men den er ikke noget værd i sig selv. Har du et velfungerende system, skal du ikke absolut skifte det ud med blockchain for at få besparelser. Ny teknologi medfører altid en risiko – og igen: Der findes andre teknologier, der muliggør sikker brug af data på tværs af organisationer. Man risikerer at vælge de forkerte og upraktiske løsninger, fordi blockchain tillægges en værdi i sig selv, som den ikke kan leve op til.

Så lad ikke eufori tvinge blockchain ind alle vegne. Alt ligner et søm, når du kun har en hammer. Til gengæld synes vi, at det er dejligt, at danske virksomheder har endnu et værktøj, de kan gribe efter i værktøjs­kassen til digitalisering, og vi skal selvfølgelig bruge det, hvor det giver mening – alt efter behov!

Drøft mulighederne med os

Vil du drøfte mulighederne for sikker digitalisering i din virksomhed? Så er du velkommen til at kontakte:

Artiklen har været bragt i Berlingske den 28. marts 2022.

bliv klogere på tech

Relateret viden

Forklaringer som vejen til bedre modeller

Når vi taler om forklarlig kunstig intelligens, så er omdrejningspunktet tit, hvordan vi får forklaret computerens beslutningsproces, så alle kan forstå det. Det er dog ikke kun i teknologiens møde med slutbrugeren, at forklaringer har værdi. Når vi udvikler ny teknologi, kan forklaringer illustrere, hvordan en model vægter data i sin beslutning, og herunder hvad der måske vægtes uhensigtsmæssigt. Den information kan så bruges til at justere sammensætningen af den data, vi træner på og selve træningsprocessen, så vi kan forbedre vores model.

Tænk implementering ind fra start, så I ender med en løsning i brug!

Når medarbejdere eller ledere af en virksomhed står med et problem, tænker de oftere end tidligere over, om de kan løse udfordringen med digitalisering. Der er mindst to grunde til, at I skal digitalisere. Denne ene er, at I ønsker at gøre en eksisterende arbejdsgang mere effektiv. Den anden, at I gerne vil gøre noget, som I ikke har midlerne til at kunne i dag. 

AI, IoT, droner og AR er blandt de nye forretningsområder i byggebranchen

Vi har længe hørt om industri 4.0, der er et begreb, hvor fabrikker og produkter udbygges med it og kobles til digitale services i skyen. Lidt den samme udvikling står byggeriet overfor. Vi kalder det build 4.0, og det handler om, hvordan teknologier som kunstig intelligens, droner, IoT, big data og Augmented Reality kan optimere og automatisere byggeprocessen. 

Udnyt erfaringerne fra de store, mens I er små

For mange SMV’er kan det opleves, som om at muligheden for at udnytte de nyeste teknologiske fremskridt er forbeholdt de store virksomheder. De store virksomheder har råd til at prøve teknologierne af, til at ansætte eksperter i teknologierne og sætte fokus på en innovativ udvikling. Ofte resulterer det i fremskridt – men de har haft råd til at fejle, hvis det skulle komme dertil.

Du kan altid tage kontakt

I tvivl om hvordan du kommer videre, og hvem du skal kontakte? Skriv til os her. Vi vender tilbage inden for 24 timer.

Formular indsendt!

Formularen er indsendt!